NIEUWE GEBOUWEN

Mogelijke andere gebouwen

Stichting Geluid in Zicht (GiZ) heeft in samenwerking met het Atelier Rijksbouwmeester een lijst opgesteld met gebouwen die geschikt zijn

voor een Audiomaquette. De gebouwen zijn geselecteerd op basis van aantrekkelijkheid voor mensen met een visuele beperking, educatieve en/of architectonische waarde en de mate waarin de organisaties het belang van het project onderkennen. Naast de Tweede Kamer zijn dat onder meer het Muiderslot, het stadhuis in Den Haag, het Muziekgebouw aan ‘t IJ in Amsterdam, het Anne Frankhuis, het Kröller-Müller Museum te Otterlo en het Binnenhof te Den Haag.

Bijvoorbeeld over de geschiedenis van het Muiderslot zijn spannende verhalen te vertellen via de geluidstoepassing van de maquette. Maar ook Audiomaquettes van concertzalen, zoals het Muziekgebouw aan ’t IJ, kunnen de mensen met een visuele beperking meer informatie geven over het gebouw en de akoestiek in de verschillende ruimten laten horen. Of een maquette van de beeldentuin van het Kröller-Müller Museum te Otterlo. Hier verkent de bezoeker met zijn handen in 3D-geprinte kunstwerken, terwijl hij via de koptelefoon naar de informatie luistert.


De omgevingsmaquette van het Binnenhof

Tijdens de bouw van de Audiomaquette voor de Tweede Kamer werd GiZ benaderd door ProDemos – Huis voor democratie en rechtsstaat. ProDemos organiseert behalve de rondleidingen aan bezoekers en scholieren ook aangepaste rondleidingen voor onze doelgroep. Uit gesprekken bleek dat de bezoeker met een visuele beperking zich graag in een groter geheel wil oriënteren. Waar zit de plenaire zaal ten opzichte van de Ridderzaal? Dit leidde tot een opdracht om een tactiel model van het Binnenhof te maken. Ook voor deze omgevingsmaquette heeft GiZ NOV ’82 Architecten ingeschakeld om de maquette te realiseren. Door de snelle ontwikkelingen in de 3D-printtechnieken is ervoor gekozen om het hele model via een 3D-print in kunststof te vervaardigen. De maquette is op een schaal van 1:300 gerealiseerd. Dankzij deze schaal zijn de afmetingen beperkt gebleven tot 90cm bij 75cm, waardoor de maquette vanuit één positie verkend kan worden. Deze maquette heeft een vaste plek in de ontvangstruimte van ProDemos.


Muiderslot

Bert Boer (directeur van het Muiderslot)

Hoe kunnen we mensen met een visuele beperking laten genieten van het Muiderslot en de verhalen die wij als rijksmuseum vertellen? Ik denk dat daarbij zo’n maquette een heel bruikbaar instrument zou kunnen zijn. Als vertrekpunt voor een route door het gebouw waar je de geluiden van de ruimtes kan horen en de ruimtes kan voelen en door de tuinen waar je kan voelen en ruiken.


Anne Frankhuis                                                                                            

Geen enkele Audiomaquette is als een sjabloon voor een ander gebouw te gebruiken, want ieder gebouw vraagt om een specifieke oplossing. Dat illustreren we graag aan de hand van een bijzonder museum: het Anne Frankhuis in Amsterdam.

Exclusieve rondleiding
Het Anne Frankhuis heeft aandacht voor toegankelijkheid. Zo organiseerden zij in 2013 een avondopenstelling voor mensen met een visuele beperking en in het voorjaar van 2014 een avond voor mensen met een auditieve beperking. Medewerkers van GiZ namen deel aan de rondleiding voor mensen met een visuele beperking. Dankzij de opgedane ervaring, ontdekten zij de meerwaarde van een Audiomaquette voor het Anne Frankhuis.

Op het dak
Het Anne Frankhuis is een complex gebouw. Het gebouw is zodanig aangepast dat de dagelijkse bezoekersstroom van ruim 3000 mensen vlot verloopt, doordat iedereen een vaste route volgt. De nieuwe doorgangen hebben weinig met de oorspronkelijke architectuur van het gebouw te maken. Zo loop je op de terugweg een stukje over het dak! Voor een ziende persoon, is het al lastig om een beschrijving van het Anne Frankhuis te geven. Laat staan dat een blinde zich een beeld van het gebouw kan maken. En dat terwijl het gebouw en het Achterhuis juist het verhaal van Anne Frank moet vertellen.

Duurzame maquette
Tijdens ons bezoek voelden we aan een kartonnen maquette van het Anne Frankhuis. De constructie van deze maquette is slim bedacht: het is een aan de lange zijden opengewerkte versie van alleen het originele Anne Frankhuis, waarbij je vanaf de zijkant de verschillende verdiepingen met je handen kunt verkennen.

Helaas is een kartonnen maquette niet geschikt om aangeraakt te worden, en was de uitvoering zo klein dat details moeilijk ervaren konden worden. Dit vraagt om een ruime, maar wel te omvatten maquette, uitgevoerd in duurzaam materiaal dat uitnodigt tot aanraken.

Alle talen
De toevoeging van audio aan een maquette van het Anne Frankhuis biedt verschillende mogelijkheden. Een gidsstem helpt de gebruiker bij het verkennen van het gebouw met zijn handen. Dit vergemakkelijkt het lopen van de complexe route. Een ander groot voordeel is de mogelijkheid om de informatie in meerdere talen te laten horen. Voor de duizenden toeristen uit de hele wereld, heeft het museum haar informatiemateriaal in twaalf talen beschikbaar. In de Audiomaquette kunnen naar keuze meer talen geïntegreerd worden, zodat slechtziende, blinde en ook ziende bezoekers vanuit de hele wereld het gebouw kunnen ervaren. In de jaren ’90 is het Anne Frankhuis grootschalig verbouwd en is de ontvangstruimte flink vergroot. Er is plaats voor een Audiomaquette, die alle bezoekers – met en zonder visuele beperking – een goede mogelijkheid geeft om zich, voor het beklimmen van de trappen, een beeld te vormen van het Anne Frankhuis.


Interesse?

In samenwerking met toekomstige opdrachtgevers zal de Stichting Geluid in Zicht naar een optimale oplossing zoeken. Wij dragen graag bij aan een toekomst waarin elk (nieuw) openbaar gebouw is voorzien van toepassingen die de mobiliteit van mensen met een visuele beperking kunnen vergroten. De Audiomaquette is daartoe een belangrijk middel.

Heeft u belangstelling voor een Audiomaquette voor uw gebouw of wilt u meer informatie? Stuur dan een e-mail naar de Stichting Geluid in Zicht, stichting@geluidinzicht.nl of bel naar het secretariaat 020-626 78 29.