Collages verschillende beroemde schilderijen.

Help jij mee om jouw favoriete schilderij toegankelijk te maken voor blinden en slechtzienden? In deze tijden van thuiszitten en afstand bewaren is het juist fijn weg te dwalen in een schilderij. We kunnen niet meer rondlopen in de musea, maar wel virtueel de schilderijen in huis halen…
Een beeldbeschrijving van een schilderij maakt kunst ook toegankelijk voor iemand die minder goed ziet. Met een prachtige beeldende (gesproken of geschreven) tekst kan iedereen zich, ook vanuit huis, een beeld vormen van een schilderij. Dus heb jij een favoriet schilderij (of meerdere) en wil jij iedereen een kunstbeleving mee laten maken? Doe dan mee!

Inclusie

We geven er een inclusieve draai aan door de titel van het schilderij niet direct te verklappen. Zo kunnen goedziende mensen mee dwalen in het schilderij en proberen te raden welk schilderij er wordt omschreven.
Hieronder vind je een beknopte handleiding voor het maken van beeldbeschrijvingen.

 
Beknopte handleiding beeldbeschrijvingen schilderijen:
• Noem de schilder en het jaartal wanneer het schilderij gemaakt is..
• Beschrijf de afmetingen van schilderij in cm, de compositie, stijl en gebruikte materiaal.
• Beschrijf het schilderij alsof je ervoor staat als bezoeker.
• Gebruik een logische kijkvolgorde en neem de kijker mee. Bijvoorbeeld: “In het midden staat de hoofdfiguur, hij vangt direct je aandacht door …”
• Kleuren, geuren, materialen en schildertechnieken ondersteunen het verhaal van het schilderij. Jouw woorden en zinnen zijn als het ware de verf.
• Gebruik bekende formaten om afmetingen tastbaar te maken. Bijvoorbeeld: “Een olifant ter grootte van een ei, een oog zo groot als een voetbal, op ware grootte.”
• Wees beknopt, beperk je tot dat wat getoond wordt. Niet zichtbare interpretaties leiden af van het schilderwerken.
De beeldbeschrijving kan een geschreven tekst of audiofragment zijn. In het geval van een ingestuurd audiofragment ook graag het transscript erbij voegen.

Laat je inspireren door de beschrijvingen op de site van Art Beyond Sight:
http://www.artbeyondsight.org/mei/verbal-description-training/samples-of-verbal-description/

Inzendingen kun je mailen naar: toegankelijkheid@bartimeus.nl o.v.v. ‘beschrijf een schilderij’.
Win een ‘workshop op maat’
Met je inzending maak je kans op een ‘workshop op maat’ voor jou en je collega’s. In de interactieve workshop start je met een ervaringsoefening en gaan we in op visuele toegankelijkheid van gebouw en kunst, innovatieve middelen om routes en kunst toegankelijk te maken én gastvrijheid.

(Bron: Bartimeus.nl )

Comments are closed.

Post Navigation