Lege centrale hal van het Kunstmuseum Den Haag

Noortje Veldhuizen (24) vindt kunst interessant, maar vaak vindt ze het lastig te bepalen waar ze nou eigenlijk naar kijkt. Voor de nieuwe podcast Dat kan m’n kleine nichtje ook openen de wegens coronacrisis gesloten musea eenmalig hun deuren voor Veldhuizen en kunstkenner Gisbert van Baalen en duikt het duo in de verhalen achter beroemde schilders.

Het duo was al van plan podcast te maken. Toen brak de coronacrisis uit en sloten de musea hun deuren. Dat zag Veldhuizen juist als een kans, omdat de podcastopnames zo veel makkelijker te plannen waren. “We belden wat rond en de musea stonden te popelen om mee te doen.”

De podcastmaker vindt het “bizar” om door zo’n bijna leeg museum te lopen. “Deze week stonden we een half uur in een donker Van Gogh Museum, omdat de technicus de lichten niet direct aan de praat kreeg. Dat ga ik later aan mijn kleinkinderen vertellen.”

Per aflevering reizen ze af naar een museum waar ze één kunstenaar uitlichten en aan de hand van een aantal werken in vogelvlucht door het leven van de maker gaan. Wist je bijvoorbeeld dat Picasso verdacht werd van het stelen van de Mona Lisa? Aan de hand van verhalen en anekdotes leert het duo je de kunstenaars en hun meesterwerken kennen. En wie weet kun jij binnenkort op een verjaardag vertellen waarom er scheuren in de werken van Piet Mondriaan zitten!

Dat kan m’n kleine nichtje ook is te beluisteren via onder meer Spotify en de website van NPO Radio 1.

 

Comments are closed.

Post Navigation