Scene uit het stuk de Great Bean. Man met twee brandende fakkels omringt door dansers in zwarte tutu's.

Vanaf 30 april presenteert Scapino Ballet Rotterdam in samenwerking met Stichting komt het Zien! een unieke editie van The Great Bean: een on demand dansvoorstelling toegankelijk gemaakt voor blinden en slechtzienden. Dankzij speciale audiodescriptie en een speciale inleiding kunnen visueel beperkten volgen wat er te zien is. Meer info en kaarten via scapinoballet.nl

Met All hands on deck in 2019 was Scapino Ballet Rotterdam het eerste moderne dansgezelschap dat een voorstelling met audiodescriptie aanbood. De gesprekken voor een vervolg kwamen door corona even stil te liggen, maar werden eind 2020 weer opgepakt. Het resultaat is een corona-proof versie; on demand en zonder de zogeheten touchtour, waarbij dansers, kostuums en decor aangeraakt kunnen worden. Blindentolk Dave van der Wal sprak de audiodescriptie in en nam ook een aparte inleiding op. Daarvoor sprak hij uitgebreid met choreograaf Ed Wubbe, woonde hij repetities bij en zag meermaals de voorstelling.

De audiodescriptie bestaat uit een live verslag van wat er zich op het podium afspeelt. Daarbij moet de doelgroep zelf de eindjes aan elkaar knopen. Arlette Hanson van Komt het Zien!: “Dat moet ‘gewoon’ publiek immers ook. Er moet altijd wat te ontdekken overblijven.”

The Great Bean met audiodescriptie is vanaf 30 april beschikbaar via scapinoballet.nl. Telefonisch bestellen kan op 010-414 24 14 (enkel tussen 13.00 en 16.00 uur). De voorstelling is ook beschikbaar via de Webbox, reserveringen hiervoor gaan ook via Scapino Ballet Rotterdam.

The Great Bean:
The Great Bean speelt zich af in de ‘roaring twenties’, De opkomst van Hollywood, jazz en dansstijlen als tapdans en charleston vormen het decor voor theatrale dans, circusacrobaten, goochelacts en een mysterieuze clown. The Great Bean laat een opwindende wereld zien, vol glitter en glamour, maar ook met donkere kanten en verborgen tragiek. De muziek draagt in belangrijke mate bij aan de broeierige sfeer, van swingende gipsy jazz, de mystieke Peer Gynt suite tot de ontroerende songs van Billie Holiday.

Stichting Komt het Zien!
Stichting Komt Het Zien! levert auditieve vertolkingen van podiumproducties voor blinden en slechtzienden. Vanaf 2014 heeft de stichting al meer dan honderd voorstellingen, van musical, toneel tot circus, toegankelijk gemaakt.

Comments are closed.

Post Navigation