Uitreiking eerste prijs aan Museum Sonnenborgh.

Amsterdam, 8 oktober 2019 – De RAAK Stimuleringsprijs 2019 is gewonnen door Sonnenborgh Museum – Sterrenwacht. Het museum ontvangt een prachtig bedrag van 30.000 euro, advies van een specialist én materiaal om de collectie toegankelijk te maken voor slechtzienden en blinden. De prijs werd tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Verzetsmuseum in Amsterdam overhandigd door Minister van Gehandicaptenzaken Rick Brink. De presentatie lag in handen van cabaretier Vincent Bijlo. 

Sonnenborgh nam het in de verkiezing op tegen Land Art Delft en Museum Kaap Skil Texel. Ook zij gaan niet met lege handen naar huis en ontvangen een prachtig bedrag van €17.500,- en €10.000,- met advies en materiaal met als doel hun museum toegankelijker te maken.

“We willen mensen inzicht geven in het heelal. Mensen met een visuele beperking hebben geen zicht op het heelal en kunnen de schoonheid niet beleven. Met het winnen van dit geldbedrag kunnen we het heelal – voor iedereen – dichterbij halen. Geluiden uit het heelal willen we laten horen, veel beter dan we nu doen. ” Bas Nugteren,  directeur Sonnenborgh Museum – Sterrenwacht

Heelal binnen handbereik

Sonnenborgh Museum – Sterrenwacht ontving de meeste stemmen van het publiek voor het dichterbij halen van het heelal. Het programma geeft een inleiding op de sterrenkunde, waarbij de nadruk ligt op ervaren. De hemellichamen zijn letterlijk te voelen, het heelal is te horen en de grootsheid fysiek te ervaren. Het bedrag wordt besteed aan de realisatie van deze tentoonstelling.

 

RAAK Stimuleringsprijs
Het Oogfonds, het Van Abbemuseum en Stichting Dedicon hebben de handen ineen geslagen om musea te stimuleren hun collecties toegankelijk te maken voor mensen met een visuele beperking. Jaarlijks wordt de RAAK Stimuleringsprijs uitgereikt aan het museum met het beste idee voor een toegankelijke collectie volgens de vakjury en het Nederlands publiek.

Musuem Sonnenborgh kan zich nu bij deze mooie groep winnaars scharen:

  • Winnaar RAAK Stimuleringsprijs 2018: Verzetsmuseum
  • Winnaar RAAK Stimuleringsprijs 2017: Museum Boijmans van Beuningen
  • Winaar RAAK Stimuleringsprijs 2016: Museum Beelden aan Zee

Ga voor meer informatie naar: https://raakstimuleringsprijs.nl/  

Comments are closed.

Post Navigation