De voorzitter van de Tweede Kamer trekt samen met een blinde man een doek van de audiomaquette om deze te onthullen.

Copyright © Michiel Wijnbergh

Maandag 4 april Tweede Kamer – De feestelijke presentatie van de audiomaquette van Stichting Geluid in Zicht. Onze audiomaquette en een blindegeleidelijn maken het tijdelijke Tweede Kamergebouw in Den Haag toegankelijker voor mensen met een visuele beperking. Kamervoorzitter Vera Bergkamp heeft beide initiatieven maandag onthuld.

De audiomaquette is een schaalmodel van het pand voor mensen met een visuele beperking. ‘Zij ervaren zo van dichtbij hoe het gebouw in elkaar zit’, schrijft de Tweede Kamer in een verklaring. ‘Door aan de maquette te voelen en via een koptelefoon te luisteren naar informatie, beleven zij de verschillende aspecten van de Tweede Kamer.’

Als u een van de poppetjes van de audiomaquette aanraakt dan krijgt u de volgende informatie te horen: “U bent aangekomen bij de audiomaquette van de tijdelijke huisvesting van de Tweede Kamer. Via de maquette kunt u het gebouw ervaren in een kleinere schaal, door een koptelefoon op te zetten en verschillende onderdelen en objecten aan te raken. De audiogids vertelt het verhaal. De audiomaquette is uitgevoerd in de schaal 1:100 behalve het deel met de plenaire zaal die hebben wij voor een betere tactiele ervaring vergroot naar schaal 1:75. De noordkant van de maquette komt overeen met de noordkant van het gebouw.” Waarna u de maquette kunt gaan verkennen.

Zo geeft de maquette bijvoorbeeld informatie over alles wat met de plenaire zaal te maken heeft, de commissiezalen, de Statenpassage, de horeca, de regiekamer en de kunstwerken in de Kamer. Het parlementaire proces, maar dan in het klein.

Blinden en slechtzienden zitten in de banken van de plenaire zaal.

Medewerkers van Stichting Geluid in Zicht poseren met de audiomaquette.

 

 

 

 

 

 

Copyright © Michiel Wijnbergh

De bouwers en bedenkers van de audiomaquette stellen zich voor:
Vlnr: Maartje Wildeman (secretaris Geluid in Zicht), Rijtje Langedijk (spreekstem van de ingesproken teksten), Robert Reinders (tafelbouwer), Hannes Wallrafen (initiatiefnemer en bedenker), Laura Ubachs (architect en maquettebouwer), Robert Bosch (geluidstechnicus) en Marianne Poppenk (bestuurslid St. Geluid in Zicht).

Binnenkort zal ProDemos in samenwerking met Geluid in Zicht een rondleiding door de Tweede Kamer en naar de audiomaquette organiseren. Blinden en slechtzienden zijn hierbij uitgenodigd. De datum staat nog niet vast, maar mocht u belangstelling hebben stuur ons dan alvast een mail naar stichting@geluidinzicht.nl. Wij houden u graag op de hoogte.

Comments are closed.

Post Navigation