Vrouw betast schilderij met etenswaren met haar handen

Blinden en slechtzienden kunnen tijdens een tentoonstelling in het Centraal Museum in Utrecht schilderijen en kunstwerken aanraken. Bij de tentoonstelling, die van 7 tot en met 18 augustus duurt en The Blind Spot heet, kunnen bezoekers de schilderijen uitvoerig betasten. Het museum presenteert een ‘4D kunstbeleving’ voor zowel ziende bezoekers als voor bezoekers die slechtziend of blind zijn. De 4D kunstwerken richten zich niet op het kijken, maar spreken andere zintuigen – ruiken, horen en voelen – aan. Bezoekers worden onder begeleiding van een audiotour aangespoord de kunstwerken daadwerkelijk aan te raken en zo de etenswaren en de verschillen tussen licht en schaduw letterlijk te voelen.

De werken zijn gebaseerd op originele stillevens uit de collectie van het Centraal Museum: Stilleven met vruchten, noten en kaas van Floris Claesz. van Dijck (ca. 1613) en Stilleven (bakje met appels) van Bart van der Leck (1921).

Initiatiefnemers Jasper Udink ten Cate en Jeroen Prins willen met de tentoonstelling beeldende kunst toegankelijker maken voor blinde en slechtziende bezoekers. Zij mogen gratis een begeleider meenemen naar het museum. Het begeleidersticket is alleen aan de kassa van het Centraal Museum verkrijgbaar. Meld u bij aankomst bij een van de vrijwilligers in de entreehal, zij helpen u graag verder.

Tijdens The Blind Spot organiseren Udink ten Cate en Prins speciale lunches inclusief bezoek aan de tentoonstelling. Tickets zijn te koop via hun website.

Ga voor tickets voor de tentoonstelling naar de site van het Centraal Museum: https://www.centraalmuseum.nl/nl/plan-uw-bezoek/praktische-informatie/reserveer-tickets 

Comments are closed.

Post Navigation