Kunstwerk

Nederland ontwaakt langzaam uit zijn Coronaslaap. Maanden hebben we niet kunnen genieten van de kunst en cultuur die Nederland rijk is, maar nu mogen we weer. Musea zijn weer open maar dat betekent niet dat het museum direct voor iedereen weer toegankelijk is. Binnen de maatregelen is het lastig om op pad te gaan als je blind of slechtziend bent. Stichting KUBES en Stichting Oren en Ogen Tekort weten dat maar al te goed. Zij zetten zich beide in voor gelijkwaardige cultuurbeleving.

Sinds het voorjaar van 2020 trekken zij hier gezamenlijk in op. Door de krachten te bundelen hopen we meer te kunnen bereiken.

Stichting KUBES (Kunst en Cultuur voor Blinden en Slechtzienden, www.kubes.nl) organiseert excursies naar musea en andere culturele instellingen en culturele weekenden met schilder- of beeldhouwworkshops en geeft vanuit de doelgroep voorlichting en advies ter vergroting van de toegankelijkheid van museale collecties. Stichting Oren en Ogen Tekort (www.orenenogentekort.nl) zet zich in om kunst en cultuur in Nederland toegankelijk te maken voor mensen met een visuele- en/of auditieve beperking.

Gezamenlijk werken ze momenteel aan een nieuw project waarmee ze het bezoeken van een culturele instelling beter mogelijk willen maken. Ze vragen mensen met een hart voor kunst of zij interesse hebben om met een gelijkgestemde op pad te gaan. Zo willen ze mensen met een visuele beperking, koppelen aan mensen die samen met hen een bezoek willen brengen aan een museum, tentoonstelling of andere culturele activiteit. Dit noemen ze het Maatjesprogramma. Hoe meer aanmeldingen ze krijgen, hoe meer matches ze kunnen maken.

Daarnaast zijn ze op zoek naar kritische bezoekers. Mensen met een visuele beperking die graag naar een museum gaan en tijdens dat bezoek kritisch willen kijken naar wat er goed gaat, wat er beter zou kunnen en waar je tegenaan loopt. Ze vragen jullie om bevindingen met hen te delen. Samen zorgen we er dan voor dat het onderwerp onder de aandacht blijft en werken we aan een inclusieve culturele maatschappij.

Zou jij meer willen weten over hun plannen en heb je misschien wel interesse voor hun maatjes of kritische bezoekers programma? Stuur dan een e-mail aan kubes@orenenogentekort.nl en vermeld erbij waar je interesse naar uitgaat, dan nemen ze graag contact met je op om je er alles over te vertellen.

Comments are closed.

Post Navigation