Blinde vrouw loopt door het Voerman Museum Hattem terwijl ze luistert naar de 3D-audiotour.

Het Voerman Museum Hattem biedt vanaf nu een unieke ervaring voor mensen met een visuele handicap. Blinden en slechtzienden kunnen bij hun bezoek het museum verkennen met behulp van de ‘Blikvanger’. Dit is een app die het mogelijk maakt om via audiobeleving en tastzin werken in het Voerman Museum Hattem te ervaren. Hiervoor is een selectie kunstwerken voorzien van een zogenaamde soundscape, waarmee ze worden ‘vertaald’ naar geluiden.

De app is ontwikkeld door DevRepublic uit Zwolle, en Paul van der Ham van Iglow in Zwolle werkte de benodigde audio-informatie uit. Met behulp van bijpassende geluiden, stemacteurs en speciale audio-opnameapparatuur, die het geluid in drie dimensies opneemt, gaf Van der Ham invulling aan Blikvanger. En met bijzondere toepassingen. “Neem nou het schilderij van Johannes Bosboom dat het interieur van de Andreaskerk in Hattem laat zien. De geluiden bij dit werk zijn in de Andreaskerk zelf opgenomen. En bij schilderijen van Jan Voerman senior van de storm in Borculo hoor je het verhaal van een mevrouw van 102 jaar die de stormramp heeft meegemaakt”, geeft het Voerman Museum als voorbeelden.

De app is te gebruiken op een smartphone met hoofdtelefoon, die aan de balie van het museum gereed liggen. Blinden of slechtzienden kunnen hiermee na betaling van de entree zonder extra kosten op pad voor hun museumbezoek. De app komt mogelijk ook beschikbaar voor gebruik op eigen smartphones. Hier wordt nog aan gewerkt.

Wandelend door het museum maakt de app automatisch contact met speciale ontvangers die bij een aantal kunstwerken zijn geplaatst. De app-gebruiker krijgt via de hoofdtelefoon informatie en indrukken over dat specifieke kunstwerk ‘aangereikt’. “Daardoor beleef je als het ware de schilderijen. Onderdeel van die ‘Blikvanger-beleving’ zijn verder de ‘tactiele’ onderdelen. Je verkent diverse kunstwerken met de tastzin. Op deze wijze kun je het museum ervaren met behulp van oren en handen. Zo is in de Jo Koster-zaal een speciaal reliëf geplaatst van een Jo Koster-schilderij. Op de eerste verdieping maak je kennis met het beeldhouwwerk van Bé Thoden van Velzen en ook hier kun je door te voelen het werk van deze kunstenaar meemaken.”

De ontwikkeling van de Blikvanger-app kon in november 2018 van start toen het Voerman Museum Hattem de derde plaats behaalde in de strijd om de Raak Stimuleringsprijs, een initiatief van het Oogfonds, Stichting Dedicon en het Van Abbemuseum. De prijs is bestemd voor het toegankelijker maken van museumcollecties voor blinden en slechtzienden. Dankzij deze prijs van 7.500 euro kon de Blikvanger-app worden uitgewerkt.

Nu is de klus dan geklaard, een moment waarop het Voerman Museum Hattem alle betrokkenen wil bedanken, die mee hebben gewerkt aan de totstandkoming van het Blikvanger-project. Die dank gaat ook uit naar de organisaties die dit financieel mogelijk hebben gemaakt. Raak Stimuleringsfonds, Oogfonds, Dedicon, Erfgoed Gelderland, Cultuurfonds Hattem en Stichting Willem Greeve Fonds.

Filmpje over de app Blikvanger: https://www.youtube.com/watch?v=FLaXFQg3PEw

Het is raadzaam te reserveren voor deze tour. Neem een kijkje op de site van het museum: https://www.voermanmuseumhattem.nl/nieuws/museum-lanceert-unieke-blinden-app/ 

Bron: de Hattemer

Comments are closed.

Post Navigation