Logo Verzetsmuseum. Deel van de junior tentoonstelling.

Op 6 oktober 2020 viert het Verzetsmuseum als eerste museum in Nederland haar toegankelijkheid voor slechtziende en slechthorende kinderen. Dankzij gidslijnen en audio- en videotours kunnen vanaf 6 oktober ook slechtziende en slechthorende kinderen Verzetsmuseum Junior zelfstandig bezoeken, en ontdekken waar Nederlanders in de Tweede Wereldoorlog mee te maken kregen. Het museum viert dit heugelijke moment met een museumtour voor een aantal kinderen.

Ons land telt 350.000 blinden en slechtzienden, en 1,5 miljoen doven en slechthorenden. Maar kinderen met een beperking kunnen in Nederland maar bij weinig musea terecht. “Zij verdienen ook een kans om te genieten van kunst en cultuur,” zegt Roos Wattel. Roos is doof en de medeoprichter van Wat Telt!, die de gebarentaal-videotours ontwikkelde voor het Verzetsmuseum. “Ik vind het geweldig dat het Verzetsmuseum de toegankelijkheid zo centraal stelt.”

Verzetsmuseum Junior voor alle kinderen

In Verzetsmuseum Junior kunnen vanaf 6 oktober slechtziende en slechthorende kinderen van begin tot eind zelfstandig de tentoonstelling bezoeken, net als ieder ander kind. Ze leren er spelenderwijs over de oorlog via de waargebeurde verhalen van de Joodse Eva, Jan met ouders in het verzet, Nelly die leidster was van de Jeugdstorm van de Nederlandse nazipartij NSB, en Henk uit een alledaags gezin dat zich aanpaste aan de oorlogsomstandigheden.

Doven en slechthorende kinderen kunnen vanaf nu gebruikmaken van een videotour met gebarentaal-vertaling via een iPad mini of via een eigen telefoon. Voor blinden en slechtzienden is een eigen tour ontwikkeld. Er liggen gidslijnen en er zijn noppenvelden die de bezoeker naar informatie leidt. De audiotour is vanaf nu ook voor slechtziende kinderen geschikt. Verzetsmuseum Junior was reeds toegankelijk voor kinderen in een rolstoel.

Winnend project

In november 2019 werd de toegankelijkheid van Verzetsmuseum Junior door de ANWB verkozen als het mooiste project van Noord-Holland. Het museum ontving een cheque van € 10.000 euro waarmee de toegankelijkheid gerealiseerd kon worden. De aanpassingen werden ook mogelijk gemaakt door hulp van de stichting Het Gehandicapte Kind (NSGK) en de professionele begeleiding bij het aanleggen van gidslijnen van TG Lining.

De missie zet door

Het Verzetsmuseum Amsterdam laat het hier niet bij. De missie om het meest toegankelijke museum van Nederland te worden zet door. In de toekomst zal ook de tentoonstellingen voor volwassenen volledig toegankelijk worden voor alle mensen met een beperking. In 2018 won het Verzetsmuseum de RAAK Stimuleringsprijs. Deze prijs, van € 30.000, professionele apparatuur en begeleiding, wordt momenteel ten volle benut om het museum en de collectie in 2022 toegankelijk te maken voor mensen met een visuele beperking.

Onze ondersteunende rol

Stichting Geluid in Zicht was betrokken bij de ontwikkeling van dit project en gaf advies. We zijn blij dat het Verzetsmuseum zich hard maakt voor de doelgroep.

Wilt u een bezoekje brengen aan de tentoonstelling? Bestel uw tickets dan hier: https://tickets.verzetsmuseum.org/nl/junior/tickets 

Blind meisje verkend de junior tentoonstelling.

Comments are closed.

Post Navigation