Een jaar geleden lanceerde het Van Gogh Museum met steun van het Oogfonds Van Gogh op gevoel. Een speciaal programma waarin zij de kunst van Vincent van Gogh voor het eerst toegankelijk konden maken voor blinden en slechtzienden. Na het overweldigende succes van het programma, krijgt Van Gogh op gevoel vanaf vandaag ook een permanente plek in het museum. Hierdoor kan iedere bezoeker zijn of haar zintuigen prikkelen door aanraking, geur en geluid. Van Goghs Zonnebloemen staat deze keer centraal.

Geur en Muziek

Zonnebloemen zelf hebben niet een erg uitgesproken geur. Geurexpert Jorg Hempenius creëerde daarom speciaal voor het Van Gogh Museum een geur die je het hele schilderij laat beleven: een bloemig, warm en zonnig parfum. Je ervaart het groene van de stengels en het poederige van gele bloemblaadjes. Een van de (geheime) ingrediënten hiervoor is kamille. Sounddesigner Aline Bruijns en componist Roel Slootman vertaalden het schilderij naar een compositie van geluid en muziek. Zij interpreteerden het als een levenscyclus; Van Gogh schilderde de zonnebloemen in verschillende (levens)fasen, samen in één vaas. Je hoort in hun muziekstuk het ontluiken, de volle bloei en de dood van de zonnebloemen.

Om aan te raken

Prominent aanwezig is een Relievo van Zonnebloemen: een hoogwaardige 3D reproductie van Van Goghs schilderij. Van Gogh staat bekend om zijn dikke en expressieve verftoets en de Relievo biedt blinde en slechtziende bezoekers de mogelijkheid zijn schilderijen te ervaren door te voelen. Maar ook voor ziende bezoekers is dit een unieke ervaring.

Meer informatie is te vinden op de website van het Van Gogh Museum.

Vrouw verkent Zonnebloemen van Van Gogh

Bron: www.vangoghmuseum.nl

Comments are closed.

Post Navigation