Handen verkennen een beeldje uit de depotcollectie.

Vanaf 2 juli staan er voor blinden en slechtzienden geregeld rondleidingen door het museumdepot op het programma. Vorig jaar is het Museon met een voorstel voor rondleidingen door het museumdepot tweede geworden bij de RAAK Stimuleringsprijs. Na een periode van voorbereiding samen met blinden en slechtzienden, deskundigen (waaronder Hannes Wallrafen oprichter Stichting Geluid in Zicht) en onze rondleiders gaan deze rondleidingen nu daadwerkelijk van start.

 

De collectie van het Museon bestaat uit meer dan 300.000 voorwerpen. Van opgezette dieren tot dinosaurusfossielen en bijzondere mineralen. Van voorwerpen uit de prehistorie en Romeinse tijd tot moderne apparaten. Van gebruiksvoorwerpen van de Inuit van Groenland tot kostbare beelden en maskers uit Afrika. Een klein deel staat in de tentoonstelling, meestal achter glas. De meeste voorwerpen zijn opgeslagen in de kelders van het museum, waar bijna niemand mag komen. Weinig mensen krijgen ze te zien, aanraken mag al helemaal niet. Of toch wel?

Vanaf begin juli staan er voor blinden en slechtzienden geregeld rondleidingen door het museumdepot op het programma. De rondleiders laten je zien hoe het museum zijn collectie opbergt. Ze trekken kasten en lades voor je open, geven je voorwerpen in handen en laten je voorwerpen voelen. Welke voorwerpen dat zijn, is steeds een verrassing. Dat hangt af van de rondleider maar ook van het soort voorwerp; sommige voorwerpen mogen nu eenmaal niet te vaak worden aangeraakt.

Voor wie?

Voor blinden en slechtzienden met maximaal 1 begeleider
De groepjes bestaan uit maximaal 6 personen inclusief eventuele begeleiders.

Kosten

De rondleidingen zijn gratis. Je betaalt alleen de toegang tot het museum.

Wanneer?

 • Dinsdag 2 juli om 14.00 uur
 • Donderdag 4 juli om 14.00 uur
 • Vrijdag 12 juli om 14.00 uur
 • Zondag 14 juli om 14.00 uur (eventueel een tweede groep om 14.30 uur)
 • Donderdag 18 juli om 10.30 uur
 • Woensdag 24 juli om 14.00 uur
 • Vrijdag 9 augustus om 14.00 uur

Meer data komen binnenkort beschikbaar.

Aanmelden is verplicht: vip@museon.nl of 070-3381411 (werkdagen). Graag vermelden welke datum je wilt komen en of je alleen komt of met een begeleider. Het Museon het ook fijn om te weten of je een hulphond bij je hebt.

Op de dag van de rondleiding kun je je melden bij de balie van het museum. Daar komen ze je dan ophalen.

De rondleidingen duren circa anderhalf uur.

Alvast een paar aandachtspunten

 • Kom op tijd. Eenmaal in het depot zijn we niet meer bereikbaar.
 • De gangen in het depot zijn nogal nauw en er staan veel kwetsbare voorwerpen. Daarom laat je je hond achter bij de ingang van het depot. Er staat een bak water voor hem klaar.
 • Tassen en rugzakken mogen om dezelfde reden niet mee het depot in.
 • Blijf altijd bij de groep. Dat geldt ook voor je eventuele begeleider.

Waarschuwing voor lange mensen

In een groot deel van het depot is de plafondhoogte maar 1,95 meter.

Comments are closed.

Post Navigation