Het Muiderslot Museum in Muiden.

Drie musea in de running voor RAAK Stimuleringsprijs 2021.

Het Muiderslot in Muiden, Museum Het Schip in Amsterdam en Het Natuurhistorisch Museum Rotterdam zijn door een vakjury genomineerd voor de RAAK Stimuleringsprijs 2021. Alle finalisten krijgen een geldprijs om hun collectie toegankelijk(er) te maken voor blinden en slechtzienden. Het museum dat de meeste stemmen ontvangt van het publiek op www.raakstimuleringsprijs.nl, gaat naar huis met de hoofdprijs van €30.000.

De drie genomineerde musea:

  • Het Muiderslot zet in op ervaren van het kasteel met álle zintuigen via het overkoepelende project ‘Sense the Castle’. Dit start met het ontwikkelen van aanbod voor mensen met een visuele beperking. Doel is om instaprondleidingen te ontwikkelen voor (individuele) bezoekers met een visuele beperking én om de collectie voor hen toegankelijker maken door een tactiele maquette en een audiotour met uitgebreide beeldbeschrijvingen. De aandacht voor multi-zintuiglijkheid opent ruimte voor perspectieven die eerder in het Muiderslot geen of weinig aandacht hebben gekregen. Zo leidt bijvoorbeeld aandacht voor geuren en smaken uit de kasteeltuinen en de slotkeuken tot gesprekken over de herkomst van planten en ingrediënten en daarmee over de uitwisseling tussen culturen vroeger en nu.
  • Museum Het Schip wilt door middel van multizintuiglijke tentoonstellingen, excursies en workshops in combinatie met een museumbezoek de museum cultuurparticipatie van mensen met een visuele beperking verhogen. Het maken van ambachtelijke kunstwerken tijdens workshops biedt een ervaring voor iedereen, van jong tot oud, met of zonder beperking, en laat iedereen zich welkom voelen in het museum. Het plan richt zich daarbij op groepsbezoek en op zelfstandig museumbezoek aan de beide musea van de Amsterdamse School.
  • Het Natuurhistorisch Museum Rotterdam wil een audiotour ontwikkelen waarmee bezoekers met een visuele beperking op eigen gelegenheid het museum kunnen bezoeken en dezelfde informatie opdoen als mensen zonder beperking. De audiotour doet alle (semi)permanente zalen van het museum aan en biedt bezoekers op veel punten een object om te voelen of een andere korte activiteit om een zintuig te prikkelen, om zo het verhaal te duiden. Deze audiotour is gedurende openingstijden altijd beschikbaar voor alle bezoekers en de voelobjecten zullen permanent in het museum staan.

Toegankelijkheid

In Nederland zijn meer dan 250.000 mensen slechtziend of blind. Zij kunnen niet zoals anderen kijken naar kunstwerken, objecten of andere informatie in een museum. Met de RAAK Stimuleringsprijs, die dit jaar voor de derde keer wordt uitgereikt, worden musea gestimuleerd om hun collectie toegankelijk te maken voor mensen met een visuele beperking. De prijs is een initiatief van het Oogfonds, het Van Abbemuseum en Stichting Dedicon en wordt ondersteund door verschillende fondsen.

Prijsuitreiking

Stemmen kan tot en met 30 november op www.raakstimuleringsprijs.nl.

 

Comments are closed.

Post Navigation