Een leuk bericht van Bartiméus! Een film is vaak moeilijk te volgen als je blind of slechtziend bent. Je mist bijvoorbeeld een spannend moment omdat er niets wordt gezegd. Voor mensen met een visuele beperking werken Bartiméus Sonneheerdt en Soundfocus aan Watson, een unieke app die door middel van audiodescriptie via je smartphone* Nederlandse films beter toegankelijk maakt voor mensen met een visuele beperking.

Jongen met smartphone

Wat is audiodescriptie?

Audiodescriptie is een techniek om film toegankelijk te maken voor blinde en slechtziende mensen. Een stem beschrijft tijdens pauzes in dialogen alle visuele elementen in de film. Zoals de personages, gezichtsuitdrukkingen, plaatsbepaling en ontwikkelingen in de verhaallijn. Mensen met een visuele beperking kunnen door deze extra uitleg de film veel beter volgen.

Hoe werkt Watson?

Voordat je naar de bioscoop gaat, download je via de Watson app heel eenvoudig het audiodescriptie bestand van de film naar keuze op je smartphone. Eenmaal in de zaal laat Watson audiodescriptie en film synchroon met elkaar lopen door geluidsherkenning. Je luistert via één oordopje naar de audiodescriptie, zodat je met het ander oor het zaalgeluid hoort. De app heeft in de bioscoop geen wifi of internet nodig.

Uitnodiging

De Vereniging Bartiméus Sonneheerdt organiseert op zaterdag 5 september een speciale try-out voorstelling van de film De Reünie (psychologische thriller) in combinatie met de Watson audiodescriptie app in bioscoop JT Hilversum. De speciale voorstelling start om 11:00 uur. U bent vanaf 10:00 uur van harte welkom. Als u de voorstelling gratis wilt bijwonen dan kunt u zich aanmelden via de website van de Vereniging. Na aanmelding ontvangt u automatisch een uitgebreide routebeschrijving naar de bioscoop en instructies voor het downloaden van de app.

Bron: www.steunbartimeus.nl/watsonapp/ en www.bartimeus.nl

Comments are closed.

Post Navigation