Hannes Wallrafen verkent met zijn handen de maquette van Museum Ons' Lieve Heer op Solder

‘Museum Ons’ Lieve Heer op Solder nu ook voor blinde en slechtziende bezoekers’

Met de speciale audiotour ‘Samen Zie Je Meer!’

De geur van een oud huis, gestommel op de trappen, krakende vloeren en het geluid van voetstappen in de marmeren gangen in Museum Ons’ Lieve Heer op Solder. Het zijn allemaal elementen die worden benadrukt tijdens de belevingstour ‘Samen Zie Je Meer!’, speciaal ontwikkeld voor blinde en slechtziende bezoekers. Hoewel de vele smalle trappen en gangen in het museum normaliter een drempel zijn voor de minder valide bezoeker, spoort het museum de bezoeker aan om samen met een begeleider het museum te komen voelen, horen, ruiken en ervaren.

Samen met Hannes Wallrafen, het gezicht van de stichting Geluid in Zicht, ontstond het plan om te onderzoeken wat het monument allemaal te bieden heeft voor deze groep. Het uiteindelijke doel was om deze bezoekers op een zo zelfstandig mogelijke wijze door het monumentale grachtenpand te leiden. Zo ontstond een audiotour speciaal voor bezoekers met een visuele beperking.

De speciale tour voor bestaat uit een audiorondleiding met loopinstructies en adviezen, beschrijvende en verhalende audiofragmenten en een maquette. Deze maquette (schaal 1:15) van het monument is oorspronkelijk onderdeel van de bestaande publieksbegeleiding en bedoeld om alleen naar te kijken. Echter de bezoeker met een visuele beperking wordt juist uitgenodigd en aangemoedigd de maquette met de handen te verkennen.

“Juist door het vergelijken van de maquette en het historische huis ontstond er een beeld van het gebouw voor mijn ‘geestesoog’” aldus Hannes tijdens een van de vele try-outs.

De audiotour leidt begeleider en bezoeker in ongeveer 1,5 uur door het museum. Zij kunnen beiden op eigen wijze het bezoek beleven en deze ervaringen en indrukken met elkaar kunnen delen. Behalve de route wordt het verhaal van de bewoners en de geschiedenis van het huis verteld, en beschrijvingen van verschillende schilderijen. De toegevoegde geluiden versterken de beleving van het gebouw.

Naast deze audiotour voor individueel bezoek bieden we ook een speciale rondleiding voor kleine groepen bezoekers met een visuele beperking. Op aanvraag, meer informatie en reservering: boekingen@opsolder.nl of 020 310 88 88.

Over museum ‘Ons Lieve Heer op Solder

In het hart van de Amsterdamse binnenstad en verborgen in een 17de-eeuws grachtenhuis bevindt zich Museum Ons’ Lieve Heer op Solder. Het museum bestaat uit twee gebouwen die zijn verbonden middels een ondergrondse doorgang. Op de zolder van het historische woonhuis is een compleet ingerichte huiskerk te vinden; het best bewaarde geheim van Amsterdam. Het museum organiseert wisselende exposities met als hoofdthema’s identiteit, inclusie en diversiteit. Meer informatie via www.opsolder.nl.

Betrokken partijen

Deze audiotour is tot stand gekomen in samen werking met Stichting Geluid in Zicht, Robert Bosch Geluid, GuideID en de klankbordgroep van ervaringsdeskundigen.

Blinde bezoeker volgt samen met haar begeleider de audiotour in Museum Ons' Lieve Heer op Solder

Comments are closed.

Post Navigation