Circusartiest trekt groot net naar achter.

Ook publiek met een visuele beperking kan deze kerstvakantie van circus genieten. Komt het Zien! is met blindentolken op 28 december om 15:30 uur bij Dave’s Wintervariété in Rotterdam en op 3 januari om 11 uur bij Kerstcircus Haarlem. Hoe ervaar je circus als je niets of weinig ziet? Voor de voorstelling organiseert Komt het Zien! een voelplein. De blinden en slechtzienden kunnen hier kennismaken met de artiesten en ze kunnen hun kostuums van dichtbij bekijken en aanraken. Bijzondere rekwisieten worden beeldend beschreven én kunnen ook aangeraakt worden en soms zelfs uitgeprobeerd. Zo kan men voor het Wintervariété bijvoorbeeld zelf in het cyr wheel staan, de jongleer attributen vasthouden en de eenwielfiets van Tobit en Jasmijn bekijken.

Tijdens de shows verzorgen blindentolken ‘live audiodescriptie’. Zij beschrijven wat er te zien is. Wat er gebeurt, maar óók de spanning, humor en andere emoties. Het publiek met een visuele beperking zit gewoon in de tent of zaal en hoort de blindentolken via draadloze koptelefoons.

Stichting Komt het Zien! heeft een nauwe band met de circuswereld. Dave van der Wal is één van de vier blindentolken van de stichting. Maar tijdens zijn Wintervariété staat hij op het podium en zal zijn collega Hilbert Geerling voor de blinden tolken. Hilbert kennen we van Wintercircus Hanson, waar hij 21 jaar voor en achter de schermen werkzaam was.

Als ziende ervaren hoe blinden circus beleven? Op 28 december en 3 januari kan door zienden meegeluisterd worden. Tickets kunnen gewoon bij Dave’s Wintervariété en Kerstcircus Haarlem gekocht worden. Stuur daarna even een mailtje naar Arlette Hanson. Dan zorgt zij voor extra koptelefoons.

Comments are closed.

Post Navigation