T/m 23 september 2018 sieren metershoge sculpturen van Chillida de Rijksmuseumtuinen. De Spaans-Baskische kunstenaar Eduardo Chillida (1924-2002) geldt als een van de belangrijkste naoorlogse vernieuwers van de beeldhouwkunst en werd vooral bekend om zijn stalen sculpturen.

Op zaterdag 28 juli, 25 augustus en 22 september is er een gratis rondleiding over Chillida voor blinde en slechtziende bezoekers van 14.00 tot 15.30 uur, waarbij u kunt luisteren naar het verhaal, maar ook de kunstwerken kunt aanraken.

U kunt zich opgeven door te mailen naar RSVP@rijksmuseum.nl met als titel Chillida en schrijf in de mail uw voorkeursdatum en of u met iemand komt, geef het ook aan als u begeleid wilt worden. U ontvangt dan een bevestigingsmail.

Eduardo Chillida

Eduardo Chillida (1924-2002) begon zijn carrière als profvoetballer maar schakelde, door een blessure, over naar een studie architectuur en en volgde later een tekenopleiding in Parijs.

In het Louvre raakte Chillida geïnspireerd door de Griekse beeldhouwkunst. Hij maakte aanvankelijk sculpturen met traditionele materialen als hout en albast. Later, toen hij was teruggekeerd naar Baskenland begon hij te werken met staal. Zo kon hij het donkere licht van zijn geliefde land vatten.

Chillida ging in de leer bij een lokale smid en bij industriële smederijen langs de Baskische kust. Hij ontwikkelde zichzelf als een zeer bekwame ambachtsman, wat hem in staat stelde om stalen sculpturen op immense schaal te smeden. Al vroeg kreeg Chillida internationale erkenning: in 1958 ontving hij de Grote Prijs op de Biënnale van Venetië.

Het is voor het eerst dat een negental van zijn monumentale buitensculpturen samen zijn te zien in Nederland.

De Rijksmuseumtuinen zijn in de zomer dagelijks open van 9 tot 18 uur.

Vincent Bijlo & Hannes Wallrafen bekijken het werk van Chillida

Comments are closed.

Post Navigation