Nieuwsbrief september 2014

Terug naar overzicht
Terug naar hoofdpagina

Presentatie Audiomaquette geslaagd
Gisteren was het zover: de Audiomaquette werd feestelijk gepresenteerd in de Statenpassage van de Tweede Kamer. Ruim tweehonderd bezoekers, waarvan de helft met een visuele beperking, waren op de presentatie afgekomen. Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg opende de presentatie met een mooie speech over de toegankelijkheid van de Tweede Kamer. “Het woord ‘zichtbaarheid’ heeft een heel andere betekenis voor mensen met een visuele beperking. Natuurlijk kunnen zij volgen wat er hier wordt besproken en besloten. Maar hoe onze plenaire zaal eruit ziet, met die blauwe stoelen, de patatbalie en de roltrap naar boven… dat laat zich een stuk moeilijker beschrijven. Dat moet je eigenlijk ervaren,” aldus Van Miltenburg. Zij riep Jetta Klijnsma, Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, op om ook andere gebouwen van Audiomaquettes te voorzien. Jetta Klijnsma zelf verwees in een korte toespraak naar vier jaar geleden, toen zij als toenmalig Kamerlid de bal aan het rollen bracht in politiek Den Haag. Een aantal leerlingen met een visuele beperking mochten naar voren komen om te vertellen over hun ervaringen. ‘Een ontdekkingstocht,’ noemde één van de jongeren het. Aan twee leerlingen werd een prijs uitgereikt door Van Miltenburg, die zij gewonnen hadden door uit te blinken in de rondleiding voorafgaand aan de presentatie. Na een afsluiting van Hannes Wallrafen en Maartje Wildeman werd het glas geheven op de nieuwe Audiomaquette. Een geslaagde middag.

Omgevingsmaquette
Op de dag van de presentatie werd ook de omgevingsmaquette van het Binnenhof tentoongesteld, die GiZ maakte in opdracht van ProDemos, Huis van de Democratie en Rechtsstaat. Ook deze maquette, gebouwd door NOV’82 Architecten, nodigt uit tot aanraken. In de maquette kun je voelen hoe het Tweede Kamergebouw ingebed is tussen de historische gebouwen van het Haagse centrum. De omgevingsmaquette blijft niet in de Statenpassage staan, maar krijgt een vaste plek in de ontvangstruimte van ProDemos, waarvandaan alle rondleidingen vertrekken.

Rondleidingen voor mensen met een visuele beperking
ProDemos heeft een speciaal op mensen met een visuele beperking gerichte rondleiding ontwikkeld, waarin de Audiomaquette een belangrijke rol speelt. Voorafgaand aan de presentatie mochten twee geselecteerde groepen leerlingen met een visuele beperking deze rondleiding voor allereerste keer meemaken. Beide groepen namen een kijkje in de Plenaire Zaal en in de Statenpassage, en konden daarna de Audiomaquette vergelijken met wat zij net in het echt hadden ervaren. Ook mochten zij de beelden in de Statenpassage aanraken en de omgevingsmaquette van het Binnenhof ontdekken. Cultuurstichting Kubes biedt op 18 en 25 oktober in samenwerking met ProDemos dezelfde rondleiding aan. Geïnteresseerd? Kijk op de website van Kubes voor meer informatie.

Terug naar overzicht
Terug naar hoofdpagina