Het huismuseum van kunstenaar Paul Tetar van Elven in Delft maakt zich op een bijzondere manier toegankelijk voor mensen met een visuele beperking. Het heet ‘Onbeperkt PAUL TETAR VAN ELVEN’ en loopt sinds 2020. Komende periode is de tentoonstelling ‘Goed Gekleed’ ook toegankelijk gemaakt.

 

Wat staat er te gebeuren?

Voor de tentoonstelling ‘Goed Gekleed’ zijn er speciale rondleidingen georganiseerd waarbij alle zintuigen worden betrokken om de mode uit de 18de en 19de  eeuw te ontdekken.

Een prachtige collectie kostuums, waaiers, kant en sieraden uit de nalatenschap van Paul Tetar van Elven wordt getoond tot 25 mei 2024.

Maar via deze speciale rondleiding kunnen deelnemers kunstwerken aanraken met voelreplica’s van stoffen uit die tijd. Daarnaast krijgt u uitgebreide uitleg over de stukken in de tentoonstelling en krijgt u inzicht in het maakproces van de op maat gemaakte mallen waar de kostuums op gepresenteerd worden.

 

Wanneer?

Op maandag 18 maart 10.30 – 12.00 uur en maandag 13 mei 10.30 – 12.00 uur worden er speciale rondleidingen gehouden, waarbij u gratis kunt genieten van de tentoonstelling ‘Goed Gekleed’. De tours duren ongeveer anderhalf tot twee uur. Als u wilt deelnemen, schrijf u dan in via de website of stuur een e-mail naar tetar@hetnet.nl

Wat staat er op het programma? Tijdens deze twee dagen worden er speciale activiteiten georganiseerd. U wordt ontvangen met een kopje koffie of thee. Ze zullen een aantal kostuums bespreken aan de hand van tastbare stoffen, en interessante verhalen delen over de mode van toen.

 

Ze zijn erg benieuwd naar uw ervaring, dus meld u aan via de website van het museum https://museumpaultetarvanelven.nl/NL/toegankelijkheid/

De woonkamer van van Paul Tetar van Elven met een goed bedekte tafel

Met een groep van 9 blinden en slechtzienden en hun begeleiders bezochten wij de audiomaquette in de Tweede Kamer. Wij citeren een kort verslag van Kristina Misiunaité, één van de blinde deelnemers:

————————————–

De combinatie van het tactiele en de audio in de maquette, maakt het tastend bekijken van de Tweede Kamer tot een unieke en zeer verrijkende ervaring.

Het geeft enorm veel sfeer en een bijzondere beleving om al voelend aan de maquette, via de koptelefoon die op je oren zit, door een poppetje/pinnetje vast te pakken en ingedrukt te houden, precies op het punt waar je in de maquette zit, inclusief allerlei geluidseffecten het verhaal van de betreffende ruimte te horen.

De dames van Prodemos waren ontzettend kundig, enthousiast en meedenkend, door tijdens de rondleiding erg beeldend te vertellen. De kleinschaligheid van de groepjes maakte het mogelijk om al je individuele vragen te stellen.

Zeker als beleidsmedewerker die regelmatig met beantwoording van Kamervragen te maken zal gaan krijgen, voelde het toch wel erg stoer een speciaal om op ‘the place to be’ te zijn en de ruimtes te ervaren. Zo hoog is de publieke tribune nou ook weer niet in het echt blijkbaar…

Heel leuk dat de audiomaquette gewoon vrij toegankelijk is wanneer je maar wilt. Alleen even de beveiliging door, maar hier ga ik zeker mensen mee naartoe nemen om hen ook zo’n unieke ervaring te geven, van wat toch wel het politieke hart van de Nederlands democratie mag worden genoemd.
———————————

 

De komende rondleiding voor zaterdag 24 februari is inmiddels ook al aardig gevuld.

 

© foto: Maartje Wildeman

Een groep blinde/slechtziende bezoekers bekijken en betasten te audiomaquette

 

Uitzonderlijk vernieuwend, vermakelijk en vol lef: Frans Hals was een van de meest bepalende schilders van de 17de eeuw. Zijn eigenzinnige, losse schilderstijl werd zo invloedrijk dat je bijna zou vergeten dat hij hier de grondlegger van was. Ontdek de streken van Frans Hals in een unieke tentoonstelling In het Rijksmuseum met zo’n vijftig werken uit (inter)nationale topcollecties.

De rondleidingen in de tentoonstelling Frans Hals vinden plaats op 1 maart, 5 april, 3 mei en 7 juni om 14.30 uur.

Kijk hier voor uw reservering: Rondleiding voor blinde en slechtziende bezoekers – Rijksmuseum

De Vrolijke Drinker Frans Hals

Bent u benieuwd naar de Tweede Kamer, waar ons parlement de komende vijf jaar zetelt, zolang het Binnenhof in verbouwing is? Bent u benieuwd naar de recentelijk geïnstalleerde Kamerleden? In de hal staat de Audiomaquette, om belangstellenden zelfstandig wegwijs te maken in het gebouw en van de route via de grote roltrappen naar de publieke tribune. Er staan diverse kunstwerken in de hal en bustes van belangrijke politici en parlementariërs, die alleen voor deze rondleiding met de handen ontdekt mogen worden. En behalve een uitleg over een moderne commissiezaal, staat het historische spreekgestoelte uit de oude Tweede Kamer klaar om beklommen te worden.

Op 17 februari organiseren Stichting Geluid in Zicht en Prodemos een rondleiding voor mensen met een visuele beperking. Onder leiding van een gids wordt uw groep naar de publieke tribune van de Plenaire Zaal geleid, voor uitleg over het reilen en zeilen van de Tweede Kamer. Vragen van uw kant zijn welkom.

De combinatie van de Audiomaquette met de rondleiding geeft een verrassend en informatief beeld van onze parlementaire democratie. De rondleiding wordt verzorgd door de gidsen van ProDemos (Huis voor Democratie en Rechtsstaat) voor een groep van maximaal twaalf mensen met een visuele beperking, inclusief begeleiders.

Hieronder meer details over de rondleiding:

Tijden:

Om 11.45 uur staan Hannes Wallrafen en Maartje Wildeman van St. Geluid in Zicht op Den Haag Centraal Station gereed om u naar de Tweede Kamer te begeleiden. Wij verzamelen in de informatie en service-ruimte van de NS, te vinden in de linkerhoek van het station, wanneer u het perron verlaat. Voorafgaand aan de rondleiding biedt Stichting Geluid in Zicht u om 12:00 uur een kop koffie of thee aan in D.E. Café New Babylon, dat ligt op de route tussen Den Haag CS en de Tweede Kamer. De loopafstand via de geleidelijnen van het Centraal Station naar de Tweede Kamer is ca. 10 minuten. De rondleiding begint daarna om 12.30 uur voor de ingang van de Tweede Kamer op het adres Prinses Irenepad 1, Den Haag.

Kosten:

De kosten voor deze rondleiding bedragen €13,00 per persoon. Bij aanmelding krijgt u meer informatie over de betaalwijze en over de verplichte aanmeld- en identificatieplicht van de Tweede Kamer.

Aanmelden:

Voor aanmelding of meer informatie kunt u een mailtje sturen naar stichting@geluidinzicht.nl. Vermeld hierbij svp uw mobiele nummer, of u met of zonder begeleiding komt en of u zelfstandig naar de Tweede Kamer komt of begeleiding wenst vanaf het station Den Haag Centraal.

Alle informatie is ook te vinden op www.geluidinzicht.nl.

 De voormalige voorzetter van de Tweede Kamer trekt samen met een blinde man een doek van de Maquette.

Het muziekgebouw aan het Ij bekeken vanaf het water

Vrijdag 2 februari, aanvang 17:00u. vindt in het Binhuis, een zaal in het muziekgebouw Amsterdam, een unieke voorstelling plaats van twee jonge strijkkwartetten, Belinfante Quartet en Karski Quartet, en 12 blinde amateurzangers.

Gezamenlijk hebben zij een programma ontwikkeld onder de naam Trust (vertrouwen).

Componist Matijs de Roo heeft hier een muziekstuk voor geschreven.

De twee strijkkwartetten en de groep blinde zangers hebben in een aantal workshops en onder begeleiding van muziektherapeute Jorien Habing samengewerkt aan dit programma. Het was voor alle deelnemers een heel bijzonder proces; leerzaam, ontroerend en verbindend.

Bekijk de video via deze link: https://vimeo.com/882172480/b06842ee70?share=copy&utm_source=Mailing+Lijst&utm_medium=email&utm_campaign=Nieuwsbrief+NH+december+2023

Het adres is: Muziekgebouw Amsterdam, Piet Heinkade 1, 1019 BR Amsterdam. Een kaartje kost tussen de 18,50 en 23,00. Voor reserveringen en verdere informatie bekijk deze link:

Trust – Strijkkwartet Biënnale Am https://sqba.nl/events/trust-me/?utm_source=Mailing+Lijst&utm_medium=email&utm_campaign=Nieuwsbrief+NH+december+2023sterdam (sqba.nl)

 

Ervaar architectuur door de ogen van Vincent Bijlo! Ontdek samen met hen op deze winterzondag op 10 december de primeur van de podwalk door de Van der Pekbuurt in Amsterdam-Noord.

Voor wie heeft de Van der Pekbuurt het ontwerp gemaakt, wie bewoont het vandaag de dag en welke ontwikkelingen vormen deze bijzondere wijk? Gidsen Vincent Bijlo, Thomas Schellens en architect Bas van Vlaenderen nemen u mee op een reis door de buurt en laten u kennismaken met zowel oude als nieuwe bewoners. Thomas fungeert als de ogen van Vincent tijdens deze wandeling, waarbij hij de 12 haltes van de podwalk beschrijft. Zo krijgen ook blinde- en slechtziende wandelaars een beeld van dit prachtige ‘dorp in de stad’. Ontdek de rol van geluid en geur bij het beleven van de stad en kom te weten waarom de pleinen, daken, ondernemers en de kerk zo bijzonder zijn. Luister, voel, en ontdek misschien zelfs… een geheime plek!

  • Datum: Zondag 10 december
  • Tijd: Ontvangst vanaf 13:45 uur op het Van der Pekplein. Ze vertrekken om 14:00 uur. De podwalk duurt ongeveer 2 uur.
  • Na afloop bent u welkom voor een drankje in Buurthuis Van der Pek.
  • Reserveren voor deze groepswandeling is verplicht, kaarten kosten € 5,- en zijn verkrijgbaar via de website van Arcam: www.arcam.nl, zie agenda.
  • Audio: Ze nemen hun eigen telefoon met internet en oortjes/koptelefoon mee om de wandeling te kunnen volgen.
  • Meer informatie en reserveringen: https://arcam.nl/events/opening-podwalk-door-van-Vincent Bijlo en Thomas Schellens in gesprek zittend buiten op een bank

Ontdek Boijmans van Beuningen in het Rijksmuseum! Deze prachtige tentoonstelling biedt unieke rondleidingen in Nederlandse Gebarentaal op 21 oktober, 18 november en 16 december. Voor degenen die blind of slechtziend zijn, zijn er speciale rondleidingen gepland op 3 november, 1 december en 5 januari.

Voor mensen met visuele beperkingen zijn er speciale rondleidingen ontworpen om kunst op een andere manier te ervaren. Voel de kunstwerken, luister naar beschrijvingen en laat je leiden door ervaren gidsen die je zintuigen prikkelen en de kunst tot leven brengen.

Mis deze bijzondere gelegenheden niet om kunst op een inclusieve manier te ontdekken. Voor meer informatie en om je aan te melden voor de rondleidingen, bezoek de volgende links:

Rondleiding met Gebarentaal:  https://www.rijksmuseum.nl/nl/zien-en-doen/toegankelijkheid/rondleidingen-in-nederlandse-gebarentaal?fbclid=IwAR0yNtqE9N5ROBiuwXHHD-D1OCAxdTaTetJqIczxy5HSNUp6tuYmOQ8q1AUn Nederlandse Gebarentaal – Rijksmuseum

Rondleiding voor Blinden en slechtzienden: https://www.rijksmuseum.nl/nl/zien-en-doen/toegankelijkheid/rondleiding-voor-blinden-en-slechtzienden?fbclid=IwAR1pjO9S3XPqqTRPad3a6cM7r1mruxbdgQjJxFUOfEjDLv-hLvZxBPYxyHY

Wilt u als blinde of slechtziende voelen en horen hoe Rembrandt leefde en woonde? Bezoek dan de audio-maquette die prominent een plek in de entreehal van het Rembrandthuis heeft verkregen. Dit model is door Geluid in Zicht voor het museum gerealiseerd.

Het adres is: Jodenbreestraat 4, 1011 NK Amsterdam. Het museum is de hele week geopen van 10:00 tot 18:00. Voor de entreeprijzen kijk op: https://www.rembrandthuis.nl/nl/plan-je-bezoek/bezoekersinformatie/

Begeleiders hebben gratis toegang.

© Reinier Gerritsen

Een hand raakt een van de audiopunten aan

© Reinier Gerritsen

Op zondagmiddag 23 juli wordt het openluchtspektakel Poppy bij Vis à Vis voor de zesde keer toegankelijk gemaakt voor mensen met een visuele beperking. Theatergezelschap Vis à Vis en Stichting Komt het Zien! slaan de handen ineen om blinden en slechtzienden te laten genieten van deze bijzondere voorstelling. Via live audiobeschrijving en een speciale ‘meet & feel’-inleiding kunnen zij alles volgen.

Een speciale blindentolk van Komt het Zien! zal op deze dag aanwezig zijn bij Vis à Vis. Bezoekers met een visuele beperking kunnen een koptelefoon gebruiken om de beschrijving van de blindentolk te horen en niets van de voorstelling te missen. Zo wordt theater een plezierige ervaring voor iedereen, ongeacht het zichtvermogen.

Vis à Vis staat bekend om zijn ruim 30 jaar durende productie van theatraal spektakel in de openlucht. Het openstellen van de voorstelling Poppy voor blinden en slechtzienden is voor Vis à Vis een uitdaging die ze graag aangaan.

Op zondag 23 juli start het programma om 14:00 uur, met de inleiding om 15:00 uur en de voorstelling om 16:00 uur. Na afloop is het restaurant geopend voor een gezellige nabespreking met drankjes en hapjes (reserveren gewenst).

Speciale tickets voor deze dag zijn inclusief inleiding en het gebruik van koptelefoons. Voorafgaand aan de voorstelling krijgen bezoekers een koptelefoon en kunnen ze mogelijk het decor en de kostuums voelen tijdens de speciale inleiding. Speciaal voor deze voorstelling bieden ze €10,00 korting bij een bestelling van twee of meer kaarten voor zondag 23 juli.

Bestel nu je kaarten met €10,00 korting via deze link: https://tickets.visavis.nl/visavis/nl/flow_configs/voostelling/steps/select-your-tickets/show/779004

Meer informatie over Komt het Zien! bij Vis à Vis is te vinden via deze link: https://visavis.nl/komt-het-zien/

Poppy is te zien tot en met 24 september.

 

Blinde en slechtziende Toeschouwers luisteren naar de audio descriptie van de voorstelling

Het Rijkmuseum organiseert een speciale rondleiding voor blinden en slechtzienden in hun tuinen. Tijdens deze rondleiding krijgen de deelnemers de kans om de werken van de Britse kunstenaar Richard Long te ervaren.

Richard Long staat bekend om zijn subtiele ingrepen in het landschap, die vaak op afgelegen plekken over de hele wereld worden gemaakt. Speciaal voor deze gelegenheid zijn enkele van zijn werken nu te bewonderen in de tuinen van het Rijksmuseum.

De rondleidingen vinden plaats op vrijdag 7 juli, 4 augustus en 1 september, van 15.00 tot 16.30 uur. Deze rondleiding is gratis en geïnteresseerden kunnen online boeken via: https://www.rijksmuseum.nl/nl/zien-en-doen/toegankelijkheid/rondleiding-voor-blinden-en-slechtzienden

Of mailen naar: C.vanden.Berg@rijksmuseum.nl

Tijdens de rondleiding zullen de werken van Richard Long worden verkend. Zijn kunstwerken bestaan uit subtiele ingrepen in het landschap en worden vaak gemaakt op afgelegen plekken. Het is een unieke kans voor blinden en slechtzienden om deze werken van dichtbij te ervaren en er meer over te leren.

Blinde man voelt aan de stenen van het kunstwerk: "River Of Stones".