Nieuwsbrief mei 2013

Terug naar overzicht
Terug naar hoofdpagina

Januaripresentatie
De feestelijke presentatie van de pilotmaquette van de Tweede Kamer op 24 januari jongstleden was eenongekend succes. Ondanks de vroegte en de, wegens de sneeuw slechte, verkeers- en OV-situatie was de opkomst zeer groot. Zeker honderdvijftig bezoekers, onder wie circa een derde blind of slechtziend, luisterden naar de spraakmakende openingsspeech van Vincent Bijlo en aanschouwden de onthulling van kamervoorzitster mevrouw van Miltenburg. Na de openingsceremonie was er nog voldoende tijd om de maquette te verkennen, wat uitvoerig gedaan werd. Nog een maand heeft de audiomaquette in de Statenpassage gestaan, waarna hij verhuisd werd voor verdere demonstratie en onderzoeken.

Ziezobeurs en onderzoek
Op uitnodiging van Oogfonds werd de pilotmaquette drie dagen tentoongesteld op de ZieZobeurs. Deze landelijke beurs voor blinden en slechtzienden trok dit jaar ruim 7000 bezoekers. Ook Marina Ekkel, afgestudeerd masterstudent Hersenen en Gedrag aan de Rijksuniversiteit Groningen, was die dagen aanwezig. Zij voert het onderzoek uit dat onder leiding van dr. Bert Steenbergen (hoogleraar Perception and Action Problems aan de Radboud Universiteit Nijmegen) en dr. Rob van Lier (waarnemingsdeskundige en wetenschapper bij F.C. Donders Institute for Brains, Cognition and Behaviour) opgezet is om de maquette op wetenschappelijke wijze te onderzoeken. In het systematisch onderzoek wordt aan de hand van het pilotmodel antwoord gezocht op de volgende twee vragen: Wat is het concept dat in het hoofd ontstaat na het verkennen van de pilotmaquette? En ten tweede: In welke mate wordt de navigatie door het verkennen van de pilotmaquette verbeterd?

Bouw definitief model
Sinds deze week ligt de offerte voor het definitieve model voor de Plenaire Zaal bij de Tweede Kamer. Dearchitecten van NOV’82 zijn op het moment volop bezig met materiaalonderzoek en duurzaamheidsanalyses. De planning is dat zij vanaf 1 oktober beginnen met de bouw van het definitieve model, waarin zij de resultaten van hun materiaalonderzoek en het onderzoek van de Radboud Universiteit zullen implementeren. Naar verwachting zal het definitieve model in januari 2014 in de Statenpassage zijn definitieve plaats hebben gekregen.

Binnenhof
Prodemos heeft aan GiZ opdracht gegeven een tactiel schaalmodel van het terrein van het Binnenhof te ontwerpen. Het model zal ontwikkeld worden door NOV’82 Architecten. In het model zal, in tegenstelling tot de audiomaquette in de Statenpassage, de focus liggen op de tast in plaats van het geluid. Deze terreinmaquette is een aanvulling op de interieurmaquette van de Plenaire Zaal en past mooi in de nieuwe voorzieningen en rondleidingen die ProDemos sinds kort voor blinden en slechtzienden aanbiedt. Tijdens de ZieZobeurs konden bezoekers al een voorproefje beleven van de ridderzaal.

Nieuwe gebouwen
Voorts moet opgemerkt worden dat wij ons niet slechts focussen op de Tweede Kamer, maar ook verder kijken. Ook andere gebouwen kunnen profiteren van een op maat gemaakte audiomaquette. Contacten met beheerders van bestaande én nieuwe gebouwen zijn dan ook volop in beweging.

Ten slotte
Sinds een aantal weken zijn de Stichting Geluid in Zicht en het atelier van Hannes Wallrafen verhuisd naar Henri Polaklaan 15, 1018CP te Amsterdam. Welkom op de nieuwe studio!

Met vriendelijke groet namens Stichting Geluid in Zicht,
Hannes Wallrafen

Terug naar overzicht
Terug naar hoofdpagina